Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

Historie

'The last men standing'

Nadat de laatste Tattooshops waren gesloten mede door de ophef van de GGD bleef Tattoo Bob als laatste shop over van de roemruchte Kaap. Hij was daarmee de laatste orginele sailor Tattoo shop van Nederland.

Lees alles over de geschiedenis van Katendrecht en Tattoo Bob in de tijdlijn.

Ooit was Katendrecht het centrum van Europa wat betreft het tatoeëren. De zeelui over de hele wereld wisten de hoeren en de tattoowijk te vinden.

 Tattoo Andy Katendrecht 

Het is onduidelijk wie daadwerkelijk de eerste Tattoo artiest was die Katendrecht bezocht... Dit is een Tattoo artiest waar zeer weinig over bekend is en waar men in de internationale Tattoo scene zijn bestaan niet eens van kent.... Dat is Tattoo Andre (voormalige zeeman) bij zeelieden bekend als "Tattoo Andy,  zijn echte naam was Andries J. van de Waal.

Deze artiest kwam met een wit busje naar Katendrecht om daar voor de cafe's en in de cafe's te werken.

Tattoo Andy KatendrechtTattoo Andre (Andy) katendrechtTattoo AndyTattoo Andy

Tattoo Andy  tattoo andre tattoo andre katendrecht

Tattoo Albert Cornelissen Katendrecht

Begin jaren vijftig was het  zeeman "Albert Cornelissen" die de eerste tattoozaak in Nederland na de oorlog begon in Katendrecht op de Veerlaan.

Aangezien Tattoo Andre geen zaak had kan Albert Cornelissen beschouwd worden als de eerste tattoo artiest in Nederland die een Tattoo zaak begon op Katendrecht na de oorlog.

Hij was in hart en nieren een Zeeman en verliet zijn zaak weleens om weer te gaan varen. Tattoo Willy, ook een zeeman en tattoo artiest, nam het soms over op de Veerlaan wanneer Cornelissen op vakantie was. Op de foto hieronder te zien waar "Tattoo Willy" in de deur opening staat.

Deze Albert Cornelissen verliet Katendrecht eind jaren vijftig..en kwam af en toe nog terug met een omgebouwde tattoocamper..net als Tattoo Andre.

Cornelissen Tattooing

Hij deed zijn zaak aan de Veerlaan "Katendrecht" over aan zijn broer Koos Cornelissen, hij noemde het Cornelissen Tattooing.Op de foto hieronder staat een bordje met de naam A.Cornelissen. ..maar niks is minder waar..op het raam is de naam "Albert" weg en de man in het witte jasje is Koos Cornelissen.

Tattoo Jack Veerlaan Katendrecht

Enkele jaren later maakte Koos Cornelissen er "Tattoo Jack" van aangezien dit beter in het gehoor lag bij de buitenlandse zeelui.

Op de foto hieronder kan je zien dat hij zijn naam heeft veranderd in "Tattoo Jack Cornelissen".

Deze naam "Tattoo Jack" werd in de jaren '60 en '70 wereldberoemd. Er zijn zeer weinig mensen die weten dat "Tattoo Jack " meerdere eigenaren heeft gehad..... Hieronder een artikel van deze Tattoo Jack uit 1966.

Ook deze Tattoo jack stopte ermee eind jaren '60 en deed zijn zaak over aan een zakenfamilie van Katendrecht. Zij namen het stokje over. Op de foto hieronder ziet u rechts het uithangbord van Tattoo jack waar Albert Cornelissen was begonnen.

Tattoo Jack Lombokstraat

Leen Weij, een grote man met een grote bril, werd het nieuwe gezicht van "Tattoo Jack". Uiteindelijk was het de hele familie die werkte in de shop.

De zoon van Leen Weij "Cock"nam het weer over eind jaren '70 van zijn vader en werd hiermee de laatste "Tattoo Jack".Hij verhuisde de zaak naar een ander pand op de hoek van de "Lombokstraat" en werd het oude pandje van Cornelissen uiteindelijk door de gemeente omgbouwd tot een woning.

Hij stopte circa 1986 en ging verder in de gokautomaten.Zo nu en dan komt de laatste Tattoo jack buurten bij Bob en hebben ze het over de roerige tijden van vroeger.

Tattoo Willy Bredehilledijk Katendrecht

Tattoo Willy, ook een zeeman begon zijn tattooshop waarschijnlijk begin jaren 60 op de Bredehilledijk Katendrecht. Tattoo Willy heeft eerst een tijdje gewerkt in de shop van Albert Cornelissen aan de veerlaan in de jaren 50

Willy was echt een "Outlaw". Hij verbleef vaak op zee. Er gaan allerlei grote verhalen over Willy wat betreft zijn handelswijze...Bob weet nog dat hij vaak het machientje op zijn eigen hand uitprobeerde om te kijken of het machientje goed liep..

Willy stopte begin jaren '80....zijn kinderen en kleinkinderen komen regelmatig bij Bob op visite.

Tattoo Dick Sumatraweg Katendrecht

"Tattoo Dick" de Leermeester van Bob begon ook begin jaren '60 op Katendrecht nadat hij samen met de vader van Bob in de haven had gewerkt. Hij bleek een goede tekenaar te zijn. Hij leerde het vak o.a door op vissen te tatoëeren.

 Tattoo Dick

Hij overleed midden jaren tachtig.

Tattoo Ramon Tolhuislaan Katendrecht

Tattoo Dick had ook een zoon "Ramon" die hij het vak had geleerd. Deze Ramon begon na een ruzie met zijn vader een eigen zaak om de hoek van de straat waar zijn vader zat. Zijn shop heette "Tattoo Ramon" zijn vrouw hielp ook vaak mee in de shop, ze voorzag de zeelui van drank etc. Hij verliet de Kaap eind jaren tachtig....Hij vertrok aanvankelijk naar Spanje om daar een shop te beginnen....maar dat was geen succes. Daarna heeft hij nog in Monster en Scheveningen gezeten en stopte waarschijnlijk begin jaren '90 defintief met de Tattoos.

Tattoo Cannon Atjehstraat Katendrecht

De laatste was "Tattoo Cannon" Kees van Gaans, een zakenman en echte kapenees . 'Tattoo Cannon" heeft aanvankelijk maar een korte Tattoo carierre gehad. Begin jaren tachtig was hij actief, zo ook zijn dochter en schoonzoon.Hij werkte eerst in de Atjehstraat en later op het Deliplein Hij leerde het vak bij Tattoo jack en Ramon, op de foto's staat hij afgebeeld met Ramon. Hij werkte omstreeks 1982 tot 1985 en ging verder in de Gokautomaten "Las Vegas"en werd hier zeer fortuinlijk mee.

Tattoo Peter Amsterdam ( geleerd o.a. van Alberte Cornelissen)

Eén persoon die geen shop heeft gehad op Katendrecht maar wel vaak langs kwam en zeer bekend was, was " Tattoo Peter" uit Amsterdam. Hij begon in de jaren vijftig net na Albert Cornelissen.

Hij had een shop in Amsterdam en was daarmee de enige shop in Noord-Holland. Hij leerder het vak op Katendrecht bij Cornelissen en kwam vaak bij zijn Rotterdamse collega's langs. Bob heeft nog enkele tekeningen in zijn bezit die hij destijds kocht van Peter.

Hij stierf begin jaren tachtig.

De gemeente was natuurlijk al sinds de jaren zeventig bezig om de prostitutie te verbannen van Katendrecht.....Maar wist je ook dat de gemeente eigenlijk geen tattoo shops meer wilden hebben op Katendrecht. In het artikel hieronder uit 1984 staat onder meer vermeld dat ook Tattoo shops niet meer welkom waren op Katendrecht.

Bob behoorde bij een van de eerste Tattoo pioniers van Nederland en mocht dus blijven op Katendrecht.

De grootmeester zet zo nu en dan op speciaal verzoek nog echte "Oldschool" tattoos.

Dit waren de eerste Tattoo-artiesten van Nederland. Tattoo Bob is nog steeds werkzaam in Katendrecht.

Tattoo Museum Katendrecht

In dit kleine museum in de zaak van Tattoo Bob vind u allerlei tekeningen en gereedschapen van de Rotterdamse artiesten.