Delistraat 4-10
3072 ZK Rotterdam

Piercing zonder afspraak
Tattoo, Laser, PMU & MHP op afspraak

PIERCING NAZORG

"BIJ TATTOO BOB VINDEN WIJ DE NAZORG VAN PIERCINGS ONTZETTEND BELANGRIJK. KOM GERUST EENS LANGS VOOR MEER INFORMATIE!"

                                                                                                         Bij voorkeur betaling per pin.

PIERCING NAZORG

Op deze pagina vindt u alle informatie over piercing nazorg. Om infecties te voorkomen is het tijdens het genezingsproces erg belangrijk dat u de aangebrachte piercing goed verzorgt. De plek van de piercing is nu namelijk een open wond en dus erg kwetsbaar voor bacteriën en infecties. 
Draag na het plaatsen van een piercing geen strakke of vuile kleding. Zorg ervoor dat uw handen altijd schoon zijn voordat u de piercing aanraakt. Vermijd make-up, parfum, scheerzeep, sterke zeep en haarproducten op en rondom de geplaatste piercing.

De plek waar de piercing is geplaatst zal de eerste weken een beetje rood blijven. Ook is het mogelijk dat er wat pus en wondvocht uit het wondje komt. Dit hoort bij het genezingsproces en u hoeft hier dus ook niet van te schrikken. Indien de piercing na 2 maanden nog steeds irritaties geeft, neem dan contact met ons of uw huisarts op. In veel gevallen is er een simpele oplossing om deze irritaties te verhelpen. 
Indien u eerder wilt langskomen of nog vragen heeft, aarzel niet, bij twijfel altijd terugkomen. Of neem contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Download de nazorg folder

U kunt onze nazorgfolder ook downloaden door hier te klikken.

Piercing nazorg leaflet

Algemene richtlijnen 

De genezingstijd verschilt niet alleen per piercing maar ook per persoon. Zo duurt de genezing van een piercing minimaal 3 tot maximaal 9 maanden! Dit heeft alles te maken met de weerstand van het lichaam. Uw algehele gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij ook een belangrijke rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingsperiode van de piercing absoluut noodzakelijk.

Na het plaatsen van een piercing is het normaal dat de plek rood wordt en een beetje gaat opzwellen. Bij sommige piercings is het hierom noodzakelijk om in eerste instantie met een groter staafje te piercen. Als de zwelling verdwenen is en de piercing genezen, wordt dit staafje gratis door ons verwisseld naar een kleiner staafje.

Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht worden genomen:

  • Om besmetting tegen te gaan dient u voordat u de wond verzorgt altijd eerst uw handen te wassen met een desinfecterende zeep en deze goed te drogen. Raak in geen geval de piercing aan zonder dat u uw handen heeft ontsmet.

  • Smeer geen zalf, vaseline of iets dergelijks op de wond.
  • Dep de omgeving van de wond na het wassen droog met een schone handdoek of tissue.
  • Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
  • Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
  • Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurend indien nodig tijdens sportactiviteiten.
  • Was de omgeving van de wond 1x per dag met een milde, ongeparfumeerde PH-neutrale zeep of desinfecterende zeep totdat de wond geheel genezen is.
  • Let altijd goed op dat er geen zeepresten in de wond achterblijven, dit kan irritatie veroorzaken.
  • Draag bij een body piercing (bijv. een tepel- of navelpiercing) geen strakke of vuile kleding.
  • Vermijd tijdens het genezingsproces minimaal 4 tot 6 weken contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden en/of natuurlijk zwemwater). Ook het gebruik van een stoombad wordt sterk afgeraden tijdens het genezingsproces.
  • Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of pijn altijd contact met ons of uw huisarts op.
  • Verwijder nooit zelf het sieraad.

Nazorginstructies voor navel-, wenkbrauw-, tepel-, en surface piercings

  • Verwijder de pleister na een half uur (met uitzondering van de wenkbrauwpiercing want hier wordt geen pleister gebruikt).

  • Gebruik 2x daags één druppeltje wondspoeling. Max. 4 weken.

  • Draai het ringetje/staafje van de piercing tijdens het schoonmaken.

  • U kunt gewoon douchen; spoel douchegel/zeep en overige restjes goed weg. Het is aan te raden te douchen met een desinfecterende zeep.

  • Het is verstandig om de eerste 2 weken geen gebruik te maken van een bad. Heeft u alleen een bad, gebruik dan alleen zeezout en Soda. Gebruik het bad nooit langer dan 10 minuten.

  • Was voor contact met de piercing altijd eerst de handen met desinfecterende zeep. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven in de wond.

  • Droog na het wassen de handen goed.

  • Na elke lichamelijke inspanning de piercing goed schoonmaken, dit kan tijdens het douchen of met het flesje wondspoeling. Eventuele korstjes weghalen met een schoon wattenstaafje.

Nazorginstructies voor tong-, lip-, wang-, en overige orale piercings

Alle piercings in- en rondom de mond verdienen extra aandacht na het eten, drinken, roken en elk ander oraal contact.

Poets de tanden (de mond plaquevrij houden) met een tandpasta op basis van zoutoplossing.

Voor alle orale piercings geldt: Koop bij de drogist of apotheek mondwater op basis van chloorhexidine-oplossing, bijvoorbeeld Corsodyl of Perio-Aid. Dit wordt gebruikt bij infecties in de mond of om dergelijke infecties te voorkomen. 

Spoel hiermee de mond 2x daags, lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Voor lippiercings (studs) dient u met het flesje wondspoeling wat u meekrijgt 1 x per dag twee druppeltjes aan de buitenkant te druppelen om de piercing schoon te houden. Eventuele korsten mag u met een wattenstaafje verwijderen. U kunt ook bijvoorbeeld met Corsodyl of Perio-Aid spoelen. Dit mag maximaal 2 weken.

De tong/lip en stud piercing mag na 2 weken gratis gewisseld worden voor een korter staafje. Dit is ook voor controle.

Houd de mond de eerste dagen koel met eventueel ijsblokjes (niet direct tegen de wond houden).

Teveel spoelen is niet goed, maximaal 2x per dag.

Vermijd kussen of ander soort oraal contact tijdens het geneesproces. 

Nazorginstructies voor neus-, industrial- en overige oorpiercings

  • Gebruik maximaal 5 weken 2x daags 1 druppeltje wondspoeling.
  • Gebruik tijdens het douchen een desinfecterende zeep en spoel dit goed na met schoon water zodat er geen zeepresten achter blijven. Was altijd eerst de handen met desinfecterende zeep. Korstjes eventueel weghalen met een schoon wattenstaafje. Let op met haarspray/gel, spoel shampoo goed weg, probeer zo min mogelijk op het oor te slapen.
  • Bij piercings in het kraakbeen zoals de Tragus moet u na 3 weken terugkomen voor controle en het gratis verwisselen naar het kortere staafje. Bij de Industrial piercing is het verwisselen en de controle na 4 weken.

Pleisters

In principe wordt het gebruik van pleisters tijdens het genezingsproces van de piercing sterk afgeraden. Indien u werkt met veel bacteriën, zoals bijvoorbeeld met etenswaren of met dieren, is het wel verstandig om een pleister te dragen. Ook tijdens sportactiviteiten kunt u het beste even een pleister over de piercing doen. Desinfecteer voor het verwijderen van de pleister altijd eerst goed de handen.

Nazorginstructies voor intiem piercings bij de man

  • Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Door ca. een uur voor het schoonmaken van de piercing een glas water te drinken worden zeepresten na het wassen sneller uitgeplast.
  • Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens de seksuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom. Wees voorzichtig met gemeenschap tot de piercing genezen is.
  • Gebruik 2x daags, 1 druppeltje wondspoeling. Maximaal 4 weken.
  • Gebruik tijdens het douchen een desinfecterende zeep en spoel dit goed na met schoon water zodat er geen zeepresten achterblijven.

Nazorginstructies voor intiem piercings bij de vrouw

  • Draaien aan het ringetje/staafje tijdens het schoonmaken.
  • In de ochtend en avond 2 druppeltjes wondspoeling gebruiken (maximaal 4 weken).
  • Tijdens het douchen goed naspoelen. Was nooit teveel want dan kan juist de bacterieflora in de war raken; het natuurlijk evenwicht wordt verstoord, waardoor dan juist schimmelinfectie etc. kan ontstaan

Wondspoeling

Een wondspoeling kan worden gebruikt bij huidinfecties of om wonden te spoelen. Let er hierbij op dat de wondspoeling niet in de ogen of oren komt. In sommige gevallen kan bij langdurig gebruik van wondspoeling lichte irritatie ontstaan in de huidplooien, slijmvliezen of in andere gevoelige huiddelen. Deze irritatie gaat vanzelf weer over wanneer u stopt met het druppelen van de wondspoeling.

De wondspoeling kunt u het beste in de koelkast bewaren, maar let er hierbij goed op dat de spoeling niet in contact komt met etenswaren. Dit om besmetting te voorkomen. Wij adviseren om de wondspoeling enkele weken te gebruiken. Mocht de piercing na deze periode nog niet genezen zijn, kom langs of neem gerust contact met ons op.

Schoonhouden van de wond

U hoeft de wond/piercing niet de gehele dag door schoon te maken. Het schoonmaken van de wond mag maximaal 2x per dag!

Ontstoken piercing

Indien uw piercing ontstoken is kunt u dit merken aan bijvoorbeeld (veel) pijn, warmte, zwelling, roodheid van de huid, geur en/of groen of geel wondvocht. Een ontstoken wond belemmert het genezingsproces en kan ervoor zorgen dat er littekens ontstaan. Het vroegtijdig desinfecteren van een geïnfecteerde wond kan voorkomen dat deze gaat ontsteken.

Waarom desinfecteren?

Bij een (open) wond verdwijnt de beschermlaag en kunnen bacteriën naar binnen dringen. Hierdoor neemt de kans op ontstekingen toe. Wanneer een wond ontstoken is wordt deze vaak rood, pijnlijk, gezwollen en kan deze voor een bepaalde tijd pus afscheiden. Door de wond goed te desinfecteren wordt de beschadigde huid behandeld en worden infecties voorkomen. Een geïnfecteerde wond geneest langzamer, en geeft kans op littekens. Voor een snellere en mooiere genezing is het dus van belang om de wond goed te ontsmetten en op de juiste manier te verzorgen.


Wij van Tattoo Bob kunnen helaas geen aansprakelijkheid aanvaarden voor het optreden van infecties of enig ander letsel na het zetten van een piercing. Uiteraard wordt door ons zorggedragen voor zodanige omstandigheden in onze praktijkruimte dat infectiegevaar zo klein mogelijk wordt gehouden. Het is echter aan u zorg te dragen voor een goede nazorg. Raadpleeg bij iedere infectie in elk geval een arts.

Wij zetten een piercing vanaf 16 jaar en ouder zoals staat in de richtlijnen van de GGD. Onder deze leeftijd moet één van de ouders/voogd en minderjarige zich legitimeren en tekenen voor goedkeuring.